Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ψήφισμα Γ.Σ. φοιτητών ΕΜΜΕ

είτε υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το άσυλο
είτε γινόμαστε συνένοχοι της κατάργησής του


    Την Πέμπτη 18/11 κατά τη διάρκεια κυνηγητού μεταναστών -μικροπωλητών στην ευρύτερη περιοχή της Ερμου, δύο όργανα της αστυνομίας εισβάλλουν στο κεντρικό κτίριο του τμήματος ΕΜΜΕ στην οδό Καλαμιώτου, εκδιώκοντας τους μετανάστες. Όμως ο ένας ένστολος προχωρά σε ευθεία λεκτική και σωματική σύγκρουση με φοιτητές του τμήματος που πληροφορούμενοι το περιστατικό, έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τελικά ο μπάτσος εκδιώκεται από τους ίδιους τους φοιτητές. Καθώς απωθείται χάνει τα διακριτικά του (258250) αλλά και ξεκουμπώνει επιδεικτικά τη θήκη του όπλου του.

    Το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς εντάσσεται σε ένα μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων του τμήματος Ακροπόλεως, εισβολής στο άσυλο της σχολής μας όταν αυτό χρησιμοποιείται από μετανάστες και φοιτητές για την προστασία τους καθώς και κατά τη διάρκεια καταλήψεων ή μετά το πέρας πορειών. Το άσυλο δεν ανήκει στις κατασταλτικές δυνάμεις και στους πρυτάνεις αλλά σε όλα τα υποκείμενα που επιλέγουν να βρεθούν και να δράσουν μέσα και έξω από αυτό. Και οι μετανάστες ανήκουν σ’ αυτά τα υποκείμενα καθώς συγκεκριμένα στην Καλαμιώτου παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών , την χρησιμοποιούν για να προφυλαχθούν είτε για να οργανώσουν τον αγώνα τους κάνοντας συνελεύσεις με ντόπιους.

    Τέτοια περιστατικά ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που επιχειρούν να περιορίσουν το άσυλο αποκλειστικά σε χώρους διεξαγωγής μαθημάτων και έρευνας, στοχεύοντας μελλοντικά στην πλήρη κατάργησή του, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνουν. Το άσυλο των πανεπιστημίων είναι κοινωνικό και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε απέναντι στους επίδοξους καταπατητές του. Οι μετανάστες- μικροπωλητές της Ερμού που βιώνουν τον διαρκή εξευτελισμό από το τμήμα Ακροπόλεως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εφόσον επιλέγουν να το χρησιμοποιούν είτε για την προστασία τους είτε για την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίησή τους.


κάτω τα χέρια από το άσυλο


σύλογος φοιτητών ΕΜΜΕ


ψήφισμα που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Γ.Σ. φοιτητών-τριών ΕΜΜΕ
1/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου