Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΜΕ


Εδώ και ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία βιώνει όλες τις βίαιες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου. Μέσα σε αυτή τη συστημική κρίση, το κεφάλαιο επιδιώκει τη θωράκισή του σε όλα τα επίπεδα, με τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του, διαλύοντας κεκτημένα ενός ολόκληρου αιώνα σε εργασία και κοινωνικά δικαιώματα. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της βίαιης αναδιάρθρωσης, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ως βασικός πυλώνας της κοινωνίας, με στόχο την εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη δημιουργία φοιτητών-έρμαια στη γκιλοτίνα της αγοράς. Αυτή τη στιγμή 100ντάδες κατειλημμένες σχολές και τμήματα σε όλη την Ελλάδα παίρνουν θέση μάχης για την ανατροπή του νόμου-πλαίσιο και συνολικά της κυβέρνησης.

Με κεντρικό στόχο τη δημιουργία εργαζομένων που θα ανταποκρίνονται στη νέα εργασιακή πραγματικότητα του μνημονίου και της επισφάλειας, η κυβέρνηση επιδιώκει Α) να διαλύσει τα πτυχία Β) να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις Γ) να καταστρατηγήσει κάθε έννοια δημοκρατικού δικαιώματος.

Καταργείται το ενιαίο πτυχίο και εισάγονται 3 κύκλοι σπουδών. Ο πρώτος, 3ετής κύκλος, θα οδηγεί στο λεγόμενο bachelor και o δεύτερος, μονοετής ή διετής, στο λεγόμενο master.  Ο τρίτος είναι το διδακτορικό.
Έτσι, καθίσταται απαραίτητη η ταχύρρυθμη, ευέλικτη κατάρτιση, η οποία παρέχει υποβαθμισμένη γνώση πολλών ταχυτήτων, με σκοπό τη μετουσίωση των σπουδαστών σε ευέλικτο, φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Η «νέα φουρνιά» προετοιμάζεται φυσικά να μην διεκδικεί, σε μια κοινωνία που ούτως ή άλλως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις αποτελούν ήδη παρελθόν.

Η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοίγει το δρόμο στην επιβολή διδάκτρων, στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ελέγχοντας ακόμα πιο ασφυκτικά την πανεπιστημιακή γνώση και δίνοντας νέες προοπτικές στην κατευθυνόμενη -από τα συμφέροντα του κεφαλαίου- έρευνα.

Το συμβούλιο διοίκησης, ύστερα από την απομάκρυνση “της φωνής” καθηγητών και φοιτητών, θα αποτελείται από managers με σκοπό την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των ιδρυμάτων στα πλαίσια των όρων του κεφαλαίου και της αγοράς.

Η αυτόματη διαγραφή με το μέτρο ν+2 ουσιαστικά εισάγει τον φοιτητή σε αυστηρούς ρυθμούς παραγωγικότητας, οι οποίοι καλούνται να τον προετοιμάσουν για τη μνημονιακή κοινωνία. Η ρύθμιση για «μερική φοίτηση» για τους «εργαζόμενους» φοιτητές δεν υφίσταται, καθώς πολλοί σπουδαστές πληρώνονται με «μαύρα» και άρα δεν μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους.

Η ρητή κατάργηση του ασύλου απαξιώνει την πολιτική ζύμωση και τη συγκρότηση κοινωνικών αγώνων. Ο φόβος της κυβέρνησης απέναντι στις πρακτικές των «πλατειών» γίνεται έκδηλος και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Εδώ και μία βδομάδα η σχολή μας τελεί υπό κατάληψη ύστερα από την απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης. Μια βδομάδα τώρα επιδιώξαμε να οικειοποιηθούμε τον κοινωνικό μας χώρο με συζητήσεις, εξώστρεφες δράσεις, να δημιουργήσουμε ουσιαστικά χώρους συνεύρεσης και επικοινωνίας οι οποίοι θα μας δίνουν τη δυνατότητα να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τη συμμετοχή μας στο φοιτητικό κίνημα. Συμμετείχαμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης και στο συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων που ακολούθησε. Ακόμη, έγιναν δράσεις αντιπληροφόρησης και μοιράσματα στη γειτονιά της σχολής μας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις-συζητήσεις με θέματα την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις εργασιακές συνθήκες στα ΜΜΕ με συμμετοχή καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων, εργαζομένων και απολυμένων στα ΜΜΕ. Σκοπός όλων αυτών η αναγκαία συμπόρευση φοιτητών και εργαζομένων στη κοινωνική πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Στα πλαίσια του συντονισμού μας με άλλες κατειλημμένες σχολές στηρίξαμε την απόφαση της κατάληψης ΑΣΟΕΕ για πορεία ενημέρωσης ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Ωστόσο, υφίσταται ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των φοιτητών της σχολής μας στον κοινό μας αγώνα για την κοινή μας υπόθεση.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα.  Καλούμε τους εργαζομένους και τα σωματεία τους να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία στα πλαίσια των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων που έρχονται. Για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα τον βαδίσουμε μόνοι μας. Ενάντια στην καταστολή μίας κυβέρνησης χωρίς κοινωνική αποδοχή Θα βρούμε δίπλα μας τους μαθητές και τους καθηγητές, που στο «νέο σχολείο» του μνημονίου βρέθηκαν χωρίς κτήρια και βιβλία, τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ζουν υπό το φόβο της απόλυσης και της ατομικής διαπραγμάτευσης με το αφεντικό τους, βλέποντας τις αποδοχές τους να συρρικνώνεται. Θα βαδίσουμε δίπλα στις μαθητικές καταλήψεις, τις κλαδικές και γενικές απεργίες, στο κίνημα των πλατειών που θα επανεμφανιστεί.

Απαιτούμε:
-Κάτω η κυβέρνηση, η πολιτική της , το μνημόνιο και κάθε επίδοξος διαχειριστής αυτής της πολιτικής. Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο Διαμαντοπούλου.
-Όχι στην παιδεία της αγοράς. Καμία επιχειρηματική λειτουργία σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
-Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την έρευνα. κατάργηση των εξεταστικών, ταξικών και οικονομικών φραγμών. -Όχι στην εμπορευματοποιημένη γνώση, και τη γνώση που οδηγεί σε χειραγώγηση και υποταγή. Έρευνα με άξονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.
-Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τη διαδικασία της Μπολόνια και του ΚΕΧΑΕ
-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών.. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία.
-Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Κανένα μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης και της κατάληψης.

Προχωράμε σε:
-Κατάληψη της σχολής μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου
-Νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 14/9, 15.00 Καλαμιώτου Α’
-Συμμετοχή στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 8/9
-Συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας
- Συμμετοχή του συλλόγου μας  στο Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων-δημοκρατική ανασυγκρότηση του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων στη βάση της αιρετότητας και ανακλητότητας.
 -Συμμετοχή- παρέμβαση στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος
-Δημιουργία ανοιχτών συνελεύσεων-συζητήσεων φοιτητών-εργαζομένων-καθηγητών του    ιδρύματος
-Συγκρότηση Συντονιστικού κατάληψης στη βάση απόφασης της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου
-Χρήση όλου του κτιρίου της Καλαμιώτου για τις λειτουργίες της κατάληψης

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΜΜΕ 6/9/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου