Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Κείμενο του συντονιστικού κατάληψης ΕΜΜΕ για τον νόμο-πλαίσιο


Ενάντια στο νόμο-έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εδώ και ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία βιώνει όλες τις βίαιες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στα πλαίσια του μνημονίου. Μέσα σε αυτή τη συστημική κρίση, το κεφάλαιο επιδιώκει τη θωράκισή του σε όλα τα επίπεδα, με τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του, διαλύοντας κεκτημένα ενός ολόκληρου αιώνα σε εργασία και κοινωνικά δικαιώματα. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της βίαιης αναδιάρθρωσης, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ως βασικός πυλώνας της κοινωνίας, με στόχο την εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη δημιουργία φοιτητών-έρμαια στη γκιλοτίνα της αγοράς.

Με δυο λόγια ο νόμος…
Καταργείται το ενιαίο πτυχίο και εισάγονται 3 κύκλοι σπουδών. Ο πρώτος, 3ετής κύκλος, θα οδηγεί στο λεγόμενο bachelor και o δεύτερος, μονοετής ή διετής στο λεγόμενο master.  Ο τρίτος είναι το διδακτορικό.
Έτσι, καθίσταται απαραίτητη η ταχύρρυθμη, ευέλικτη κατάρτιση, η οποία παρέχει υποβαθμισμένη γνώση πολλών ταχυτήτων, με σκοπό τη μετουσίωση των σπουδαστών σε ευέλικτο, φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Η «νέα φουρνιά» προετοιμάζεται φυσικά να μην διεκδικεί, σε μια κοινωνία που ούτως ή άλλως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις αποτελούν ήδη παρελθόν.
Η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ανοίγει το δρόμο στην επιβολή διδάκτρων, στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, ελέγχοντας ακόμα πιο ασφυκτικά την πανεπιστημιακή γνώση και δίνοντας νέες προοπτικές στην κατευθυνόμενη -από τα συμφέροντα του κεφαλαίου- έρευνα.
Το συμβούλιο διοίκησης, ύστερα από την απομάκρυνση “της φωνής” καθηγητών και φοιτητών, θα αποτελείται από managers με σκοπό την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των ιδρυμάτων στα πλαίσια των όρων του κεφαλαίου και της αγοράς.
Η αυτόματη διαγραφή με το μέτρο ν+2 ουσιαστικά εισάγει τον φοιτητή σε αυστηρούς ρυθμούς παραγωγικότητας, οι οποίοι καλούνται να τον προετοιμάσουν για τη μνημονιακή κοινωνία. Η ρύθμιση για «μερική φοίτηση» για τους «εργαζόμενους» φοιτητές δεν υφίσταται, καθώς πολλοί σπουδαστές πληρώνονται με «μαύρα» και άρα δεν μπορούν να αποδείξουν την εργασία τους.
Η ρητή κατάργηση του ασύλου απαξιώνει την πολιτική, ιδεολογική ζύμωση και τη συγκρότηση κοινωνικών αγώνων. Ο φόβος της κυβέρνησης απέναντι στις πρακτικές των «πλατειών» γίνεται έκδηλος και στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η κεντρικοπολιτική συγκυρία…
Η κρισιμότητα της περιόδου κάνει επιτακτική την άμεση εμφάνιση, ανασυγκρότηση και ενίσχυση του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Η σοβαρότητα των κυβερνητικών αλλαγών, οι συνταρακτικές επιπτώσεις τους στο παρόν και στο μέλλον του συνόλου των εργαζομένων και της νέας γενιάς, επιβάλλουν τη μεγαλύτερη από ποτέ αντίσταση, την πιο ισχυρή αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές. Οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην κοινωνία. Ο ευέλικτος φοιτητής θα γίνει ο αυριανός ευέλικτος εργαζόμενος, η αποσπασματική γνώση και η συνεχής κατάρτιση, ο ατομικός φάκελος προσόντων, προωθούν την ημιαπασχόληση, την επισφάλεια, την ανεργία, τις ατομικές συμβάσεις, την πλήρη υποταγή στον εργασιακό μεσαίωνα. Έναν μεσαίωνα που επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, που συμπληρώνεται από δραματικές αυξήσεις στο κόστος ζωής με ανατιμήσεις υπηρεσιών και προϊόντων (συγκοινωνίες, ρεύμα, είδη πρώτης ανάγκης, περίθαλψη κτλ).

Καλούμε όλους  τους φοιτητές και σπουδαστές να βγουν στο δρόμο του αγώνα.  Καλούμε τους εργαζομένους και τα σωματεία τους να δώσουν μαζί μας τον αγώνα για την παιδεία στα πλαίσια των ευρύτερων κοινωνικών αγώνων που έρχονται. Για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, συνολικά της πολιτικής ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δρόμο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα τον βαδίσουμε μόνοι μας. Θα βρούμε δίπλα μας τους μαθητές και τους καθηγητές, που στο «νέο σχολείο» του μνημονίου βρέθηκαν χωρίς κτήρια, τους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ζουν υπό το φόβο της απόλυσης και της ατομικής διαπραγμάτευσης με το αφεντικό τους, βλέποντας το μισθό τους να συρρικνώνεται. Θα βαδίσουμε δίπλα στις μαθητικές καταλήψεις, τις κλαδικές και γενικές απεργίες, στο κίνημα των πλατειών που θα επανεμφανιστεί. Εν τέλει θα βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις εκεί που πάντα θα γεννιούνται και θα κρίνονται οι συνειδήσεις.


  συντονιστικό κατάληψης 
Φ.Σ. Επικοινωνίας και ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου