Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Καταπάτηση ασύλου απο αστυνομικούς


 
Την Πέμπτη 9/12 στις 6 το απόγευμα,  μπάτσοι κυνηγούσαν μετανάστες -μικροπωλητές στην ευρύτερη περιοχή της Ερμού. Μερικοί κυνηγημένοι (γύρω στα 30 άτομα) εξ' αυτών κατευθύνθηκαν στο κτίριο της σχολής μας, που βρίσκεται στην περιοχή. Οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν το ξύλο και τη σύλληψη σχεδόν ποδοπατήθηκαν στις σκάλες. Οι αστυνομικοί εισέβαλλαν για μια ακόμη φορά στο άσυλο του Πανεπιστημίου βρίζοντας και απειλώντας, ενώ τραμπούκιζαν σωματικά τους μετανάστες και χτυπούσαν εκφοβιστικά τα κλομπ τους σε τραπέζια και καρέκλες της εισόδου. Φοιτητές και φοιτήτριες που βρίσκονταν στο κτήριο, κατέβηκαν στο ισόγειο της σχολής, όπου ένας απο τους ένστολους τους όρμηξε βγάζοντας το πτυσσόμενο κλομπ του, ενώ ο άλλος απειλούσε πιάνοντας το όπλο του τους φοιτητές που αντιστέκονταν στην βαρβαρότητα των μπάτσων.

Μικροφωνική συγκέντρωση αντιπληροφόρησης για το περιστατικό στην πλατεία Καπνικαρέας αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου
στις 15:00.

Τέτοιου είδους περιστατικά μας αφορούν όλους. 
Είτε υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το άσυλο είτε γινόμαστε συνένοχοι της κατάργησής του.
Οι απαντήσεις μας θα είναι συλλογικές.
Κάτω τα χέρια απο το άσυλο.


φοιτητές- φοιτήτριες ΕΜΜΕ

κείμενο απολογισμού της κατάληψης

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΗΞΕ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Να πως ξαναβρεθήκαμε στο κτίριο της Καλαμιώτου...
  
   Έπειτα από δύο μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να συναντηθεί ο φοιτητικός σύλλογος, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση. Η αγωνία αλλά και η διάθεση για αγώνα στην τωρινή συγκυρία που διανύουμε με εργασιακή και εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αποτυπώθηκε στη μαζικότητα της Γενικής Συνέλευσης καθώς και στις τοποθετήσεις του κόσμου, δημιουργώντας ένα κλίμα που έδειχνε την επιθυμία να μην κάτσει κανείς σπίτι του. Εξαιρώντας την ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ (εδώ γελάμε!), που εμφανίστηκαν με τις γνωστές φανφαρολογίες τους προσπαθώντας να αποσυμπιέσουν το δυναμιτισμένο κλίμα και να στείλουν τον κόσμο πίσω στον καναπέ του, ο υπόλοιπος κόσμος έδειξε την ανάγκη του για δράσεις και για αγώνα και στο λόγο του αλλά και εν τέλει στην ψήφιση του πλαισίου ΑΡ.ΕΝ – ΕΑΑΚ που πρότεινε κατάληψη. Πέρα από το πλαίσιο για κατάληψη, ο σύλλογος υποστήριξε και δύο ψηφίσματα που κατατέθηκαν (ένα για την καταπάτηση ασύλου στα ΕΜΜΕ από μπάτσους την Πέμπτη 18-11 κατά τη διάρκει κυνηγητού μεταναστών μικροπωλητών και ένα δεύτερο για τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην εργατική κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων του κέντρου τις Κυριακή 12 Δεκέμβρη).

   Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη το βράδυ και μετά τη Γενική Συνέλευση όπου αποφασίστηκε να μείνει κάποιος κόσμος στο κτίριο της Καλαμιώτου έτσι ώστε να μην έρθουν άσκοπα την Πέμπτη το πρωί η καθαρίστρια και ο θυρωρός. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση κατάληψης όπου αποφάσισε τις δράσεις της επόμενης μέρας καθώς και την δημιουργία ενός blog, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την διαδικτυακή αντιπληροφόρηση και την προπαγάνδιση του λόγου και των δράσεων μας. Το πρωί της Πέμπτης 2 Δεκέμβρη μια ομάδα καταληψιών φοιτητών πήγαν και κλείδωσαν με λουκέτο τη γραμματεία της σχολής στη Σταδίου παρά τις όποιες αντιδράσεις καθηγητών και υπαλλήλων, ενώ μια άλλη ομάδα παρέδωσε το ψήφιασμα για την καταπάτηση στις πρυτανικές αρχές. Κατά τη διάρκεια των ενεργειών αυτών στο κτίριο της Καλαμιώτου, ζωγραφίζονταν το πανό και μαζεύονταν κόσμος με σκοπό να συμμετέχουμε σαν Σύλλογος στο μεσημεριανό πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο το μπλοκ της σχολής μας είχε δυναμική παρουσία. Μετά το πέρας της πορείας, ακολούθησε στο Πολυτεχνείο Συντονιστικό των κατειλλημένων σχολών, όπου ο φοιτητικος μας σύλλογος συμμετείχε και τοποθετήθηκε, μεταφέροντας τις αποφάσεις που είχε πάρει στη Γενική του Συνέλευση. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατάληψης στην Καλαμιώτου, όπου αποφασίστηκε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου στις 12, έγινε μικροφωνική παρέμβαση από τους καταληψίες στην Ερμού, ενώ διαβάστηκαν και μοιράστηκαν κείμενα που καταδίκαζαν τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 12 Δεκέμβρη. Αντίστοιχη ενέργεια έγινε και από μια ομάδα λιγότερων φοιτητών, οι οποίοι μοίρασαν το ίδιο κείμενο σε όλους τους υπαλλήλους των καταστημάτων της Ερμού. Το απόγευμα της Παρασκευής οργανώθηκε συλλογική κουζίνα όπου οι συμμετέχοντες μαγείρεψαν διάφορα φαγητά και ύστερα έγινε προβολή της ταινίας του Μπουνιουέλ «Το Φάντασμα Της Ελευθερίας».
  
 Την επομένη έγινε άλλη μια μικροφωνική παρέμβαση στην Ερμού με θέμα την εργασιακή και εκπαιδευτική αναδιάρθρωση καλώντας και στις δύο πορείες, στις 6 & 15 Δεκέμβρη και μοιράστηκαν 500 περίπου κείμενα στον κόσμο που έκανε τα ψώνια του. Το απογευματάκι έγινε στον πρώτο όροφο μια εκδήλωση σχετικά με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το κείμενο διαβούλευσης της Άννας Διαμαντοπούλου, στην οποία η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν μεγάλη λόγω του ότι ήταν νωρίς το απόγευμα. Παρόλα αυτά, έγινε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα και ανταλλάχθηκαν σκεπτικά επί του ζητήματος. Στη συνέχεια περίπου 50 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Καλαμιώτου και ξεκίνησαν στις 11 το βράδυ ένα πορειάκι προς του Ψυρρή όπου μοιράστηκε το ίδιο κείμενο με αυτό της πρωινής μικροφωνικής, με σκοπό να διαταράξει τη γνωστή ζώνη διασκέδασης του κέντρου, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας για τις δύο πορείες. Η ανταπόκριση όσων βρίσκονταν εκείνη την ώρα έξω ήταν θετική και αισιόδοξη. Η Κυριακή ήταν μέρα ξεκούρασης για όλους μας και το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις συνθήκες εργασίας στα ΜΜΕ σήμερα Εκτός από τους φοιτητές συμμετείχαν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι μας μετέφεραν τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ η κουβέντα κινήθηκε σε μια ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών καθώς και σε προοπτικές αγώνα. Έπειτα ο κόσμος της κατάληψης επέλεξε να κάνει ένα γλέντι το οποίο στέφθηκε με επιτυχία καθώς πολλοί ήταν αυτοί που παρεβρέθηκαν στο χώρο της Καλαμιώτου. Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου ο κόσμος άρχισε να έρχεται από νωρίς στο κτίριο της Καλαμιώτου καθώς είχε δοθεί κάλεσμα για την έναρξη κοινής πορείας φοιτητών των ΕΜΜΕ προς την απογευματινή πορεία όπου θα ενσωματωνόμασταν στο κύριο όγκο της διαδήλωσης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. Το μπλοκ μας κατάφερε και συσπείρωσε αρκετό κόσμο και είχε παλμό καθόλη τη διάρκεια καθώς και μια στοιχειώδη οργάνωση (medical team, παλούκια για περιφρούρηση κτλ).

   Η κατάληψη αυτή δεν πραγματοποιήθηκε σε ένα κτίριο το οποίο ζωντάνευε μόνο την ώρα των δράσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η Καλαμιώτου ήταν γεμάτη από κόσμο όλες σχεδόν τις ώρες της μέρας δημιουργώντας ένα κλίμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Κόσμος ο οποίος είτε γνωρίζονταν από πριν είτε απλά είχε συναντηθεί στους διαδρόμους της Νομικής, της Ιπποκράτους ή και σε καμιά Γενική Συνέλευση έχτισε σχέσεις, οι οποίες αποτυπώθηκαν έμπρακτα και στην καθημερινότητα της κατάληψης αλλά και στις δράσεις της. Από το άραγμα στην Καλαμιώτου και τον ύπνο μέχρι τις πιο διεκπεραιωτικές διαδικασίες όπως το καθάρισμα και το μαγείρεμα, ο κόσμος ήταν παρών πρωί βράδυ δείχνοντας μια διάθεση για συλλογικοποίηση και επικοινωνία, αποτυπώνοντας ότι μια κατάληψη δεν καταλήγει ποτέ να είναι βαρετή. Το καλό κλίμα και η σύμπνοια που υπήρχε μεταξύ των καταληψιών φάνηκε και στις συνελεύσεις κατάληψης. Αν και αποτελούνταν από ετερόκλητο κόσμο, με διαφορετικές απόψεις καμιά φορά και αντιθετικές μεταξύ τους, κυριάρχησε μια διάθεση συνδιαμόρφωσης προκειμένου η κατάληψη να παράγει δράσεις μεταμορφώνοντας την σε μια από τις δυναμικές εστίες αγώνα των τελευταίων ετών. Αυτό που μένει από τις 6 μέρες κοινής πορείας στην Καλαμιώτου είναι ότι με το να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, συναποφασίζοντας το λόγο μας και αυτοοργανώνοντας τις δράσεις μας, αποτελεί το μόνο τρόπο για τη δημιουργία ενός δυναμικού και καθημερινού αγώνα. Ενός αγώνα που θα εμπλέξει όλο και περισσότερο κόσμο σε αυτόν και θα απαντά στον πόλεμο που διεξάγεται στις δικές μας πλάτες.

   Η κατάληψη τελείωσε αλλά όχι και οι ανάγκες ή οι επιθυμίες που τη γέννησαν. Αυτό φάνηκε το βράδυ της Δευτέρας όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνέλευση. Οι συμμετέχοντες σφράγισαν και επίσημα τον τερματισμό της 6ήμερης αυτής κατάληψης βάζοντας ένα στοίχημα. Αν δηλαδή αυτές ακριβώς οι ανάγκες και οι επιθυμίες θα πυροδοτήσουν νέους κύκλους αγώνα ή αν όλα όσα κατακτήσαμε τις τελευταίες μέρες θα μείνουν στη μνήμη μας ως μια ακόμα ευχάριστη ιστοριούλα που αξίζει να διηγούμαστε. Υπάρχει βέβαια και ένα δεύτερο, εξίσου ζωτικό, στοίχημα. Να συνειδητοποιήσουμε το τι στο διάολο κατακτήσαμε και πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε. Και η κατάκτηση για την οποία μιλάμε, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο υπερκεράστηκαν (και όχι απλώς υποχώρησαν) διασπαστικές αντιλήψεις και κομματικές λογικές. Οι οποίες το μόνο που μπορούν να εξασφαλίσουν είναι η ποδηγέτηση, ο έλεγχος του  αγώνα καθώς και το ξερίζωμα όποιας δημιουργικότητας μπορεί αυτός να εμπεριέχει και η οποία οφείλεται κατά βάση στην ενεργητική εμπλοκή νέου, ανένταχτου κόσμου. Οποιαδήποτε υπεροχή ή επιβίωση λογικών ηγεμονίας και καπελώματος, έχει πολλά να προσφέρει στις εκλογικές αναμετρήσεις του μέλλοντος. Όχι όμως και στη συνέχιση των κοινών μας αγώνων.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ, ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

...Γιατί στην τελική περάσαμε πολύ ωραία.
Συνέλευση Κατάληψης ΕΜΜΕ                

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

η κατάληψη έληξε- προς το παρόν....

Η κατάληψη έληξε τη Δευτέρα το βράδυ. Θα ανέβει σύντομα στο blog κείμενο απολογισμού για όλες τις ημέρες, τις δράσεις, τα κείμενα, τις εκδηλώσεις, τις συνελεύσεις και το πως τα περάσαμε.

Λόγω απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη
η επόμενη Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου ΕΜΜΕ  
θα γίνει Πέμπτη στις 15:00 Καλαμιώτου Α'   

Τίποτα δεν τέλειωσε, όλα συνεχίζονται...

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Η Τρόικα δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις...

...αλλά απτή πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και αποτυπώνεται στις μειώσεις των μισθών, στην αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου, στις ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ, στις περικοπές, στις απειλές της εργοδοτικής τρομοκρατίας, στον εκβιασμό της ατομικής διαπραγμάτευσης με τα αφεντικά, στην απελευθέρωση των απολύσεων.

Αυτή η επίθεση είναι αποτέλεσμα μιας κρίσης που δημιουργήθηκε απ’τον ίδιο τον καπιταλισμό εις βάρος κάθε εκμεταλλευόμενου κοινωνικού κομματιού... τους εργαζομένους, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους μετανάστες. Όλη αυτή η συνολική υποτίμηση των ζωών μας γίνεται από φωνές που μας καλούν σε «συστράτευση και εθνική ομοψυχία» για τη σωτηρία των πολυεθνικών, των τραπεζών και των αφεντικών.

Απ΄το χώρο των «μεταρρυθμίσεων» δε θα μπορούσε να λείψει και ο τομέας της παιδείας. Η γενιά των φροντιστηρίων καλείται να συνεχίσει τους εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών και μετά την είσοδο στο πανεπιστήμιο, που πλέον θα επιτηρείται από εξωπανεπιστημιακά... «στελέχη», που στόχο έχουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε κερδοφόρα επιχείρηση. Σ’ένα πανεπιστήμιο που δε θα παρέχεται γνώση αλλά αποκλειστικά εξειδίκευση, συμμορφωμένη με τους κανόνες της αγοράς, θα διαφεντεύει ο ατομικισμός και ο άκρατος ανταγωνισμός στις ζωές των φοιτητών. Ο μαθητής, που θα έχει πασχίσει για την πολυπόθητη είσοδό του στο πανεπιστήμιο θα καλείται να συνεχίσει να αποδεικνύει την αποδοτικότητά του ώστε να κριθεί «άξιος» να συνεχίσει να υπάρχει μέσα στο πανεπιστήμιο-αγορά, διαφορετικά θα χάνει το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

Οργανώνουμε τις απαντήσεις

Ο Δεκέμβρης του 2010 δεν είναι μνημόσυνο όσων έγιναν πριν δύο χρόνια. Οι συνθήκες αυτές, που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους τότε, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά έχουν ενταθεί και αποκτούν ιδιαίτερο νόημα στην υπάρχουσα συγκυρία. Η εμπειρία της εξέγερσης του Δεκέμβρη αποτελεί πηγή έμνευσης των αγώνων μας τους οποίους θέλουμε να επεκτείνουμε και να γενικεύσουμε. Η προπαγάνδα των ΜΜΕ, χέρι χέρι με τις ξεπουλημένες ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που καλούν σε απεργίες πυροτεχνήματα στόχο έχει να αποπροσανατολίσει και να αποτελέσει τροχοπέδι των αντιστάσεων και των κοινωνικών μας αγώνων.

Στο δρόμο γεννιούνται συνειδήσεις...

Στον αντίποδα της επίθεσης που δεχόμαστε, δεν κάνουμε πίσω σε όλα αυτά που έχουμε κατακτήσει με αγώνες και δεν τασσόμαστε υπέρ ενός συστήματος που δεν μας εκφράζει, αλλά παλεύουμε για την ανατροπή του.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 6/12 στις 16.00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΊΑ 15/12

Συνέλευση Κατάληψης Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος      Επικοινωνίας κ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

πρόγραμμα κατάληψης

Σάββατο 4/12
- μικροφωνική παρέμβαση στην πλατεία Καπνικαρέας στις 12.00

- εκδήλωση- συζήτηση με θέμα "Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση- ο νέος νόμος πλαίσιο της Υπ. Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου- το φοιτητικό κίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη" στις 17.00, στην Καλαμιώτου Α'

-συνέλευση κατάληψης στις 20.00

- συγκέντρωση στη σχολή στις 22.00 για πορειάκι παρέμβασης σε Ψυρρή- Θησείο- Γκάζι


Κυριακή 5/12
- συνέλευση κατάληψης στις 17.00

-εκδήλωση- συζήτηση με θέμα "Εξελίξεις στα ΜΜΕ, εργασιακή επισφάλεια, απολύσεις και εργοδοτική τρομοκρατία . Ανταλλαγή εμπειριών εργαζομένων και φοιτητών στα ΜΜΕ". στις 19.00 στην Καλαμιώτου Α'

-θα ακολουθήσει γλέντι!!


Δευτέρα 6/12
-συγκέντρωση στις 12 στη σχολή για παρέμβαση στα σχολεία της περιοχής (Πλάκα, Θησείο)

- συγκέντρωση- πορεία στις 16.00 στα Προπύλαια

εντυπώσεις απο τη σημερινή μέρα

Σήμερα το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, κάναμε μικροφωνική- παρέμβαση στην πλατεία Καπνικαρέας, όπου μοιράστηκαν πολλά κείμενα σε διερχόμενο κόσμο και σε εργαζόμενους στα μαγαζιά της Ερμού. Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων ήταν πολύ θετικές καθώς οι ίδιοι βιώνουν πιέσεις στον εργασιακό τους χώρο. 

Το μεσημέρι μαγειρέψαμε και φάγαμε συλλογικά και μετά τη μεσημεριανή ξεκούραση, συμμετείχαμε στην παρέμβαση- συγκέντρωση σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων με αφορμή τη διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών τις Κυριακές 12 και 19 Δεκέμβρη.
Η συγκέντρωση μετατράπηκε σε πορειάκι που κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του εμπορικού συλλόγου. Εμείς σαν αλληλέγγυοι φοιτητές συμμετείχαμε με πανό που έγραφε "Ποτέ δουλειά την Κυριακή- εργαζόμενοι, ανεργοί, επισφαλείς, φοιτητές, να γίνουμε οι εφιάλτες των αφεντικών".
Έξω απο τα γραφεία του εμπορικού συλλόγου, φωνάχτηκαν και γράφτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν αυγά και μπογιές.

Στις 8 έγινε η καθιερωμένη συνέλευση της κατάληψης η οποία αποφάσισε και το πρόγραμμα των ερχόμενων ημερών....

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

εμπειρίες από τη σημερινή μέρα και πρόγραμμα Παρασκευής 3/12

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνέλευση κατάληψης, η οποία λόγω της έντασης και της κούρασης της σημερινής μέρας είχε περιορισμένη προσέλευση. Συνεπώς γίνανε μόνο κάποιες τοποθετήσεις σχετικά με τη σημερινή πορεία και το συντονιστικό γενικών συνελέυσεων και αποφασίστηκε το πρόγραμμα της αυριανής μέρας.

Το μπλοκ της σχολής μας είχε αρκετό κόσμο, δυναμικό παλμό και φωνάχτηκαν πολλά συνθήματα. Η παρουσία δυνάμεων καταστολής ήταν περιορισμένη, παρ' όλα αυτά στο Σύνταγμα μετά απο σύγκρουση με τα μπροστινά μπλοκ των φοιτητών, η αστυνομία έδειξε ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε στάση πέραν της παθητικής στις πορείες δεν θα γίνεται ανεκτή. Φοιτητές τραυματίστηκαν απο δυνάμεις καταστολής και προσήχθησαν 5 άτομα στη ΓΑΔΑ. Η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση καθώς ανέβαλλαν το Συντονιστικό Γενικών Συνελέυσεων και για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους προσαχθέντες κινήθηκαν προς την ΓΑΔΑ.
Αρκετά μέτρα απο τη ΓΑΔΑ, κλούβες των ΜΑΤ έκλειναν το δρόμο στους αλληλέγγους, αποδεικνύοντας ότι δε θα δίσταζαν να ανακόψουν την κίνηση της πορείας μας. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά απο λίγη ώρα και οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου θα γινόταν το Συντονιστικό Γενικών Συνελέυσεων.

Στο Συντονιστικό, δεν υπήρχε μεγάλη προσέλευση κόσμου, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει γιατί αποτυπώνει απ' τη μια την αδυναμία συνδιαμόρφωσης κοινών στόχων και δράσεων στις γενικές συνελεύσεις των Πανεπιστημίων, και απο την άλλη την απουσία σύνδεσης των φοιτητών με τα υπόλοιπα κοινωνικά κομμάτια.

Εμείς, σαν ΕΜΜΕ, εκφράσαμε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της σχολής μας, ενημερώσαμε για ένα ψήφισμα αναφορικά με την καταπάτηση ασύλου (στις 18 Νοέμβρη)στην Καλαμιώτου, όπου στεγάζεται το τμήμα ΕΜΜΕ, καθώς και για τη στήριξη των σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων στην αυριανή παρέμβαση- διαμαρτυρία στην αρχή της οδού Ερμού, από το σύλλογό μας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΜΜΕ:

Παρασκευή 3 Δεκέμβρη:
- στις 12:00 μαζευόμαστε στη πλατεία Καπνικαρέας για μικροφωνική παρέμβαση στην Ερμού, με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων στα γύρω μαγαζιά και των διερχόμενων καταναλωτών σχετικά με το λόγο της συγκέντρωσης που θα γίνει το απόγευμα

- στις 15:00 μαγειρεύουμε και τρώμε συλλογικά στην κατάληψη- ελάτε και φέρτε ότι έχετε ευχαρίστηση

- στις 18:00 συμμετέχουμε στη συγκέντρωση- διαμαρτυρία των σωματείων- εργατικών συλλογικοτήτων, στην αρχή της οδού Ερμού ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία  των καταστημάτων

 - ακολουθεί συνέλευση κατάληψης η οποία θα διαμορφώσει το πρόγραμμα του σ/κ

- στις 22:00 προβολή της ταινίας του Luis Bunuel "το φάντασμα της ελευθερίας" 


Η κατάληψη είναι ανοιχτή, ελάτε για να συζητήσουμε, να αράξουμε, να γνωριστούμε και να περάσουμε καλά!



κάποιες από την Καλαμιώτου

ενημέρωση απο τη σημερινή πορεία



Γύρω στα 2000 άτομα μαζεύτηκαν στα Προπύλαια και η πορεία ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι απο κατειλημμένες σχολές της Αθήνας, της Πάτρας, του Βόλου και των Ιωαννίνων.

Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα (λουλουδάδικα) κόσμος απο την πορεία συγκρούστηκε με τα ΜΑΤ. Οι μπάτσοι απάντησαν με χημικά και ξύλο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί διαδηλωτές. Πάνω στη φάση προσήχθησαν 5 άτομα, τα οποία μόλις πριν λίγο αφέθηκαν ελέυθερα.

Σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων στο Πολυτεχνείο.


Η Συνέλευση κατάληψης της σχολής μας, θα πραγματοποιηθεί μετά το τέλος του Συντονιστικού.


βίντεο απο τη σημερινή πορεία:

http://www.youtube.com/watch?v=BEz5J5ks_Zg&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=0mHM9lIIeXk&feature=player_embedded

αναστολή της 48ωρης απεργίας αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ για το ΒΗΜΑ

Update 19:40

Την αναστολή της 48ωρης απεργίας αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ, σύμφωνα με την οποία της ανακοινώθηκε από την διοίκηση του ΔΟΛ ότι δεν θα σταλθούν τα εξώδικα στους 28 απολυμένους, ώστε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση μεταξύ Σόμπολου και Ψυχάρη την επόμενη εβδομάδα. Οι απολύσεις ουσιαστικά μένουν στο συρτάρι για να διασφαλιστεί η έκδοση του "Κυριακάτικου Βήματος".


(νωρίτερα) 

Την κήρυξη 48ωρης απεργίας στην κυριακάτικη έκδοση του Βήματος, στην ψηφιακή έκδοσή του και στο ΒΗΜΑ FM, ως απάντηση στις 28 απολύσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από την εργοδοσία του ΔΟΛ, αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ για τον όμιλο, χωρίς όμως σε αυτή να συμπεριλαμβάνεται η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", στην οποία οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ξεχωριστή συνέλευση. Η απεργία ορίστηκε για άυριο και μεθαύριο (από αύριο 2/12 τις 9.00 π.μ. μέχρι το Σάββατο το πρωί σις 9.00 ) έχοντας ως άμεσο στόχο να μην κυκλοφορήσουν τα κυριακάτικα φύλλα.


Οι εργαζόμενοι πιέζονται σθεναρά από την εργοδοσία να δώσουν από σήμερα τα κείμενά τους για τα Κυριακάτικα φύλλα, ή να εργαστούν  το Σάββατο, με τηλεφωνήματα που δέχονται από την εργοδοσία στα προσωπικά τους τηλέφωνα. Η ΕΤΙΠΤΑ, δηλώνει την αντίθεσή της τα μέλη της να εισέλθουν στο κτίριο και να εργαστούν, καλώντας τους να παραμείνουν στην διαρκή συνέλευση, που λαμβάνει χώρα στο εξωτερικό του κτιρίου από περίπου 100 εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένουν και τα νεότερα από τα Νέα.

Αν και οι εργαζόμενοι στα Νέα αποφάσισαν ότι θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις που θα εξαγγείλει η ΕΣΗΕΑ, ο Σόμπολος που παραβρίσκεται στο κτίριο δήλωσε, στους συγκεντρωμένους στην είσοδο εργαζόμενους, ότι κατευθύνεται προς τα Νέα για να δει "τι θέλουν οι εργαζόμενοι" εκεί. Σε ερώτηση των εργαζομένων για τη στάση που θα ακολουθήσει η ΕΣΗΕΑ σε περίπτωση που η απεργία κυρηχτεί παράνομη, απάντησε ότι "αν χρειαστεί θα μπω φυλακή", χαρίζοντας μια ευχάριστη νότα δροσιάς. 


Η έμπρακτη αλληλεγγύη με φυσική παρουσία στο κτίριο παραμένει επιτακτική, τόσο σήμερα όσο κυρίως αύριο και μεθαύριο.


αναδημοσίευση από katalipsiesiea.blogspot.com


Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

καταπατηση ασυλου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Είναι η τρίτη βδομάδα συνελεύσεων, και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα 30/11 έχουν Γενική Συνέλευση το ΦΠΨ, το Φυσικό, το ΒΕΤ, τα Υλικά και το Πτετ (ίσως και άλλοι και δεν το γνωρίζω). Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι εκτός πόλης μερικά χιλιόμετρα και δεν αποτελεί κομμάτι ανάμεσα σε σπίτια. Υπάρχει πανεπιστημιούπολη δηλαδή και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς παρεξήγηση για το χώρο. Ομάδες ΔΙΑΣ μπήκαν και βόλταραν έξω από το κτίριο που εκείνη την ώρα είχε Γ.Σ. το Πτετ.

Δεν έχει γίνει άρση ασύλου για κάποιο λόγο (κατά ζωής κτλ). Δεν έχει συνεδριάσει καν το "αρμόδιο όργανο". Σε πλήρη κάλυψη από τους θυρωρούς στην πύλη, ύστερα από την νέα πολιτική του Πρύτανη που πχ ζητάει "register" για κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στο πανεπιστήμιο!

Ευθεία παραβίαση ασύλου μερικές μέρες πριν από την 6η Δεκεμβρίου και εντωμέσω Γενικών Συνελεύσεων. Κράτος καθεστώς. Πολίτευμα χούντα. Τρομοκρατία της κυριαρχίας πάνω στον φοιτητικό συνδικαλισμό.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Πρώτη αντίδραση σχετικά Ύστερα από απόφαση του Συλλόγου του Πτετ (κάλεσμα 20:00 στη Νομαρχία) έγινε συγκένρωση έξω από τη Νομαρχία Ιωαννίνων. Περίπου 250 άτομα μαζεύτηκαν. Πανό από Πτετ, Αγωνιστικές Κινήσεις και μλ (αν ήταν και άλλα δεν ξέρω, ίσως ένα από Επιστήμη των Υλικών και ΒΕΤ). Παλμός και συνθήματα κυρίως κατά της καταστολής, της χούντας και υπέρ του ασύλου. Επίσης, ακούστηκαν και συνθήματα σχτικά με μνημόνιο-ΔΝΤ κτλ. Η πορεία κατευθύνθηκε από Πυρσινέλλας στην Πλ. Πάργης και κατέβηκε μέχρι την 28ης. Εκεί πέρασε μπροστά από το μπατσομέγαρο και συνέχισε για να καταλήξει στην Νομαρχία, όπου έγινε καθηστική διαμαρτυρία μη δίνοντας τον δρόμο στην κυκλοφορία.

Σημ.1: Λέγεται ότι ο Πρύτανης πήγε στο Α.Τ. να "ζητήσει τα ρέστα".
Σημ.2: Οι ΔΙΑδες όταν ρωτήθηκαν τι δουλειά έχουν στο παν/μιο είπαν "χάσαμε το δρόμο".
Σημ.3: Η είσοδός τους έγινε από την πίσω/πλάι μεριά του παν/μιου όπου δεν υπάρχει φύλακας/θυρωρός.
Σημ.4: Ένα μείον για την πορεία ήταν ότι δεν είχαμε προλάβει να τυπώσουμε κείμενα να μοιράζονται στους περαστικούς... οπότε μπαινοβγαίναμε στα μπλοκ για να ενημερώσουμε.

ψήφισμα Γ.Σ. φοιτητών ΕΜΜΕ

είτε υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το άσυλο
είτε γινόμαστε συνένοχοι της κατάργησής του


    Την Πέμπτη 18/11 κατά τη διάρκεια κυνηγητού μεταναστών -μικροπωλητών στην ευρύτερη περιοχή της Ερμου, δύο όργανα της αστυνομίας εισβάλλουν στο κεντρικό κτίριο του τμήματος ΕΜΜΕ στην οδό Καλαμιώτου, εκδιώκοντας τους μετανάστες. Όμως ο ένας ένστολος προχωρά σε ευθεία λεκτική και σωματική σύγκρουση με φοιτητές του τμήματος που πληροφορούμενοι το περιστατικό, έσπευσαν για να τους απομακρύνουν. Τελικά ο μπάτσος εκδιώκεται από τους ίδιους τους φοιτητές. Καθώς απωθείται χάνει τα διακριτικά του (258250) αλλά και ξεκουμπώνει επιδεικτικά τη θήκη του όπλου του.

    Το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο μεμονωμένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς εντάσσεται σε ένα μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων του τμήματος Ακροπόλεως, εισβολής στο άσυλο της σχολής μας όταν αυτό χρησιμοποιείται από μετανάστες και φοιτητές για την προστασία τους καθώς και κατά τη διάρκεια καταλήψεων ή μετά το πέρας πορειών. Το άσυλο δεν ανήκει στις κατασταλτικές δυνάμεις και στους πρυτάνεις αλλά σε όλα τα υποκείμενα που επιλέγουν να βρεθούν και να δράσουν μέσα και έξω από αυτό. Και οι μετανάστες ανήκουν σ’ αυτά τα υποκείμενα καθώς συγκεκριμένα στην Καλαμιώτου παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών , την χρησιμοποιούν για να προφυλαχθούν είτε για να οργανώσουν τον αγώνα τους κάνοντας συνελεύσεις με ντόπιους.

    Τέτοια περιστατικά ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που επιχειρούν να περιορίσουν το άσυλο αποκλειστικά σε χώρους διεξαγωγής μαθημάτων και έρευνας, στοχεύοντας μελλοντικά στην πλήρη κατάργησή του, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνουν. Το άσυλο των πανεπιστημίων είναι κοινωνικό και ως τέτοιο το υπερασπιζόμαστε απέναντι στους επίδοξους καταπατητές του. Οι μετανάστες- μικροπωλητές της Ερμού που βιώνουν τον διαρκή εξευτελισμό από το τμήμα Ακροπόλεως είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εφόσον επιλέγουν να το χρησιμοποιούν είτε για την προστασία τους είτε για την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίησή τους.


κάτω τα χέρια από το άσυλο


σύλογος φοιτητών ΕΜΜΕ


ψήφισμα που κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε στη Γ.Σ. φοιτητών-τριών ΕΜΜΕ
1/12/2010